Imobiliarele, în creștere: pe ce loc se situează România la construirea de locuințe

de: Ozana Mazilu
20 07. 2021

Imobiliarele sunt în creștere în România. 2020 a fost un an record, în ceea ce privește finalizarea locuințelor. Iată pe ce loc se află țara noastră în acest domeniu.

Puțin peste 66.000 de locuințe au fost finalizate anul trecut, față de 66.626 de unități finalizate în 2019, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Economica.net a realizat o comparație pentru care au fost luate în calcul locuințele construite din fonduri private, pe județe, dar și pe orașele reședință de județ, publicate recent în platforma Tempo a INS.

Cele mai multe locuințe au fost finalizate în București, în număr de 13.821, în creștere cu 60% față de 2019, atunci când au fost finalizate 8.647 de locuințe. O creștere a numărului de locuințe finalizate s-a înregistrat și în județul Ilfov. Astfel, anul trecut au fost terminate 6.952 de locuințe, în creștere cu 12,4% față de 2019.

În ultimii trei ani, s-a observat o creștere a locuințelor finalizate în Tunari, de aproape 1.400 de noi unități, mai multe decât în Voluntari, Berceni, Domnești, Corbeanca sau chiar Pantelimon.

Din ce în ce mai multe locuințe sunt finalizate în județul Timiș, 2020 fiind un an record pentru județ, cu peste 6.000 de locuințe terminate. Județul Timiș a depășit județul Cluj, care pare că a luat piciorul de pe accelerație, iar 2020 a venit cu un minus de 31% în ceea ce privește numărul de locuințe finalizate. Astfel, de la 8.021 de unități finalizate în 2019, anul trecut cifra a fost de 5.491.

Clasamentul județelor unde au fost finalizate cele mai multe locuințe este completat de județul Brașov (4.072 locuințe finalizate), care a luat locul județului Constanța (3.477 unități finalizte), Sibiu (2.307), Iași (2.039), Bihor (1880) și Suceava (1.775).

Cine face bani din imobiliarele, din România: topul giganților care se îmbogățesc, de fapt

Imobiliarele au cunoscut, în ultimii trei ani, o creștere importantă. Iată cine face bani din imobiliare la noi în țară.

Doar două companii din imobiliare aveau la sfârșitul lui 2018 portofolii cu valori de peste un miliard de euro pe piața din România, notează Economica.net. De atunci, în nici trei ani, și cu o perioadă marcată în principal de pandemie, numărul dezvoltatorilor cu portofolii valoroase a crescut. Iar alții așteaptă în linie să treacă de acest prag.

Trei companii imobiliare au făcut achiziții și investiții masive în ultimii ani și au spart pragul de un miliard de euro, în ceea ce privește valoarea portofoliilor pe plan local. De câțiva ani, NEPI Rockcastle și Globalworth sunt lideri pe segmentele lor, respectiv pe retail și birouri. Și dezvoltatorul de spații logistice CTP este lider pe acest segment de ani buni, însă acum, compania are pe plan local un portofoliu de un miliard de euro.